Tee osaamiskartoitus, niin ei tarvitse mutuilla

Kirjoittaja: Anne Bondaréw | 19.12.2018 8:30

On melko haastavaa hallita kaikkea organisaatiossa olevaa osaamista; esimiehet vaihtuvat, järjestelmissä olevat koulutustiedot voivat laahata jäljessä, markkinat ja ulkoinen toimintaympäristö muuttuvat koko ajan. Joku työntekijä voi myös kehittää itseään maksamalla koulutuksen omasta pussistaan, eikä tieto uudesta osaamisesta silloin välttämättä päivity työnantajan rekistereihin. Kuinka monessa yrityksessä kirjataan rekistereihin vaikkapa aikuisopistoissa tai verkkokoulutuksilla hankittuja taitoja?

osaamiskartoitus

Osaamiskartoitukset kuuluu osaamisen kehittämisen työkalupakkiin. Olen blogissani aiemmin kirjoittanut siitä, että vain tuntemalla nykyinen, tämänhetkinen osaamisen taso voidaan osaamista lähteä kehittämään. Olen nähnyt ostettavan valmennusta, jonka sisältö on kaikille osallistujille sama. Valmennusta ei siis suunnitella osaajien lähtökohdista, vaan tasapäistäen kaikille tarjotaan samaa. Voisi todeta, että palaute ei voi koskaan tällaisesta olla järin hyvä. Osa kuulijoista toteaa, että kaikki oli entuudestaan tuttua ja osa untuvikoista pyörittelee silmiään oppiessaan uutta lähes joka lauseesta. Tulee väistämättä mieleen, että tulokset menevät "vähän sinne päin". Yhteinen tavoite on hukassa.

Miten edellä mainitun tilanteen voisi sitten välttää? Ei nimittäin voi olla järin hyväksyttävää, että koulutusinvestointi olisi yhtä kuin hukkainvestointi. Jos pohjalla olisi tieto osaamisen senhetkisestä tasosta henkilöittäin, voisi valmennuksen sisällön eriyttää; opetettaisiin kullekin hänen tarvitsemiaan tietoja  ja taitoja.Tällä ei tarkoiteta sitä, että kullekin henkilölle räätälöitäisiin omat lähipäivät, mutta kutakin voidaan ohjata esim. itsekseen hankkimaan niitä tietoja ja taitoja, joista heillä on puutetta. Näin ei valmennuksen yhteinen aika mene turhaan läpikäyntiin, vaan voidaan käydä niitä asioita läpi, jotka vievät organisaatiota eteen päin. 

Jos osaamiskartoitukset eivät ole entuudestaan tuttuja tai niitä on tehty vaihtelevalla menestyksellä, kannattaa tutustua oheiseen oppaaseen, jonne on koottu yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä. Vastaukset auttavat jäsentämään omia suunnitelmia joko aloittaa osaamiskartoitukset tai jatkaa niiden terävöittämistä. 

Osaamiskartoitukset - FAQ-kooste

 

Aiheet: osaamiskartoitus, vaikuttavuuden arviointi, HR, täydennyskoulutus