Automaatio, robotiikka, tekoäly - ja ihminen: jännittävä tulevaisuutemme

Kirjoittaja: Tuula Tuomainen | 13.11.2018 13:30

Tekoälykehityksen nopeus on huimaava. Sen kehitystä ohjaavat tilastollinen data ja yhä nopeammat tietokoneet. Miten varautua tulevaisuuden vaateisiin ja osaamistarpeisiin

Elämme jännittävän mielenkiintoisia aikoja. Tuon tuostakin saamme lukea uusista hämmästyttävistä innovaatioista, joita automatisointi ja robotiikka mahdollistavat. Mitäpä tuumaisitte, jos olisitte menossa kollegoiden kanssa ulkomaiseen seminaariin ja seminaaripaikan aulassa teitä olisi vastaanottamassa robotti. Se – tai hän – tunnistaisi kunkin teistä kasvontunnistussensoreillaan, toivottaisi jokaisen henkilökohtaisesti tervetulleeksi seminaariin ja vieläpä mainitsisi kullekin jotain henkilökohtaista (mikä perustuisi tietysti kerättyyn suureen datamassaan, joka on kasvojenne tunnistuksen kautta yhdistetty  henkilöönne). 

Robotiikka

Aiemmin ja vielä nytkin ihminen menee haluamiensa tuotteiden luokse hankkiakseen ne itselleen. Tulevaisuudessa tuotteet menevät ihmisen luokse – ja ruokamarketit joutavat muuttumaan vaikkapa tenniskentiksi. Entäpä, jos jääkaapissamme olisi robottiin yhdistetty sensori, joka huolehtisi, että ruokavarasto on koko ajan toiveiden mukainen. Kun tietyt tuotteet ovat lopussa, lähtee tieto siitä Amazonin verkkokauppaan, jossa robotti kerää tarvittavat tuotteet ja drone toimittaa ne lentäen suitsait kotiin noin 15 minuutissa tilauksesta? Tämäkin lienee kohta totta.  

Robotti on robotti ja se on ohjelmoitu tekemään erilaisia asioita. Sen tekemiset perustuvat algoritmeihin, joita ihminen on rakentanut. Ei siis mitään sen syvällisempää tai mystistä. Mutta, kun puhutaan oppivista systeemeistä ja tekoälystä, saattaa mielikuvitus karata suurempiin sfääreihin. Tekoälykehityksen nopeus on huimaava. Sen kehitystä ohjaavat nyt tilastollinen data ja yhä nopeammat tietokoneet. Kone kehittyy älyllisesti, jos sitä ruokitaan datalla. Loogista, niinhän me ihmisetkin opimme – kerätyn tietovaraston avulla ja tietoa yhdistelemällä. Toisekseen, yhdysvaltalainen Jerry Kaplan puhuisi tekoälyn sijasta ’ihmismäisestä tietokoneesta’.  Se kuvaisi tietokoneita, jotka vuorovaikuttavat luontevasti ihmisten kanssa  - eikä kuulostaisi niin pelottavalta ja demonisoivalta kuin tekoäly. 

Tekniikka ja parempi tulevaisuus

Automatisointi ja digitalisaatio mullistavat ihmisen roolia myös työssä, alalla kuin alalla. Puhutaan paljon siitä, että automaatio ja robotit vievät työmme. Itse näen automatisaation mahdollistajana. Automaation kehittäminen ja hallinnointi työllistävät.

Syntyy uusia tehtäviä ja ammatteja, kuten esim. robottiturvallisuuden tarkastaja, robottikenttähuoltaja, robottityönjohtaja, ratkaisukoordinaattori, työpäivämuotoilija, robottien energiahuoltaja ja robottisiirtäjä. Tarvitaan siis ihmistä mahdollistamaan robottien toimintaa, kun toisaalta taas robotit mahdollistavat ihmiselle uusia tapoja saavuttaa tehokkuutta ja hyvinvointia – ja vapautua rutiininomaisista tehtävistä. On arvioitu, että 85 prosenttia työpaikoista, jotka tulevat olemaan tarjolla vuonna 2030, ei ole vielä keksitty. Tulevaisuutemme on siis mielenkiintoisen jännittävä – ja aina on tekniikan kehitys vienyt ihmiskuntaa parempaan päin. Näin varmasti myös tulevaisuudessa. 

Miten sitten tulee varautua tulevaisuuden vaateisiin ja osaamistarpeisiin?  Aika ei hurahda eteenpäin kymmentä vuotta silmänräpäyksessä, vaan muutoksiin ehtii hyvin valmistautua pitämällä silmät auki ympäristöön. Tärkein keino varmasti on omasta osaamisesta huolehtiminen. Tämä edellyttää jatkuvaa osaamisen päivitystä.

Haaga-Helia tarjoaa loistavat mahdollisuudet oman osaamisen päivittämiseen. Tutkintokoulutuksen lisäksi tarjolla on avoimen amk:n opintoja ja upeita maksullisia koulutuskokonaisuuksia.

Lue lisää maksullisista koulutuksista

Lähteet: 

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 1/2018: Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018-2037 
HS 11.4.2018: Jätti ja sen uhka uudistavat verkkokauppaa 
HS 20.6.2018. Tekoälyn viisasten kivi on superäly 
https://www.careeraddict.com/disappearing-jobs 
Ilkka Halavan esitys Tampereella Pirkanmaan johdon assistenttien seminaarissa 26.4.2018).

Aiheet: sales, täydennyskoulutus, digitalisaatio