Miksi nyt on oikea aika osaamiskartoitukselle?

Kirjoittaja: Anne Bondaréw | 22.5.2019 16:06

Aloittaminen voi olla haasteellista. Olet ehkä kuullut väitettävän, että osaamiskartoitukset ovat työläitä tehdä ja siksi niiden aloittaminen viivästyy. Autan sinua, kerron miksi juuri nyt on oikea aika aloittaa. 

osaamiskartoitus

Osaamiskartoitukset kuuluvat oleellisesti osaamisen kehittämisen työkalupakkiin. Olen blogissani aiemmin kirjoittanut siitä, että vain tuntemalla nykyinen, tämänhetkinen osaamisen taso voidaan osaamista lähteä kehittämään. Olen nähnyt ostettavan valmennusta, jota ei suunnitella osaajien lähtökohdista, vaan tasapäistäen kaikille tarjotaan samaa.  Osa kuulijoista toteaa, että kaikki oli entuudestaan tuttua ja osa suorastaan pyörittelee silmiään oppiessaan uutta lähes joka lauseesta.

Nyt on oikea aika keskittyä osaamiskartoitusten aloittamiselle. Syksyllä lähdetään budjetoimaan koulutusinvestointeja vuodelle 2020. Jos syksyllä on pohjana osaamiskartoituksen tulokset, niin on helpompi kohdentaa seuraavan vuoden koulutusinvestoinnit oikeisiin työntekijöihin ja oikealla määrällä koulutusta. Ei tule hukkainvestointeja.

Jos halutaan mitata koulutuksen vaikuttavuutta eli arvioida, oliko hankittu koulutus ja siitä maksettu raha hintansa arvoinen, on arvioinnin pohjana usein osaamiskartoitus. Sillä jos nykyosaamisen taso ei ole selvillä, miten voi arvioida vaikuttavuutta, mihin eroa verrataan?

Itse asiassa aina on oikea aika osaamiskartoituksille, jos niitä ei ole entuudestaan tehty ja koulutukset hankittu hiharavistus-tarkkuudella. Innokkaimmat työntekijät osallistuvat lähes kaikkeen mahdolliseen ja toiset eivät oikein syty mistään. Kun osaamiskartoitus on tehtynä, ei tarvitse kouluttaa niitä, joilla jo on riittävä osaaminen, vaan investoinnin voi kohdentaa niihin, joilla nykyosaaminen ei riitä työtehtävien hoitamiseen nyt tai lähitulevaisuudessa.

Organisaatioissa saatetaan arkailla osaamiskartoitusten tekemistä. Sitä ei kannata arkailla, vaan jos omat resurssit eivät ole riittävät, voi apua hankkia ulkopuolelta. Teen kokeilutarjouksen: hanki myynnin tai markkinoinnin osaamiskartoitus 10 hengelle. Teen sen teille maksutta.

Tilaa tästä osaamiskartoitus

 

Aiheet: osaamiskartoitus, vaikuttavuuden arviointi, HR, täydennyskoulutus