osaamiskartoitus - onko oikotietä onneen?

Kirjoittaja: Anne Bondaréw | 29.1.2019 16.32

Viime aikoina meihin on oltu yhteydessä osaamiskartoituksista ja koulutuksen vaikuttavuuden arvioinnista. Siitä olen enemmän kuin iloinen, sillä osaamiskartoituksen tekeminen ohjaa koulutushankintoja oikeaan suuntaan ja juuri oikeisiin henkilöihin. Kun tutkittuun tarpeeseen hankitaan koulutusta, on osumatarkkuus parempi ja sen pitäisi myös näkyä vaikuttavuudessa. Vaikuttavuus on käyttäytymisen muutosta ja sitä voi mitata.

CompetencyBlogikuva

Mitä osaamiskartoituksissa kannattaa huomioda?

Blogini otsikossa kysyn,  onko oikotietä onneen? Osaamiskartoitus koetaan helposti hidasteena osaamisen kehittämisessä. Se voi myös tuntua työläältä toteuttaa. On varmasti helppoa ja nopeaa suoraan hankkia "näppituntumalla" koulutusta tunnistettuun tarpeeseen. Kyllä näin on joissain tapauksissa  hyvä toimiakin, mutta kun puhutaan osaamisen systemaattisesta kehittämisestä ja osaamispääoman selvittämisestä, on kartoitukset tarpeellinen apuväline. Jopa välttämätön.

Kartoituksista kannattaa huomioida se, että niissä saadaan selville organisaatiossa olevat osaamisvajeet. Kaikki eivät "huutele" omasta osaamattomuudestaan. Melko usein on myös niin, että aktivisimmat itsensä kehittäjät osallistuvat usein koulutuksiin. Joskus he haukkaavat koulutusbudjetista enemmän kuin siinä olisi heille varattuna. Samalla osa työntekjöistä jää ilman minkäänlaista koulutusta. Vaikka koulutussuunnitelmissa onkin määritelty osaamistarpeita, eivät ne aina täyty suunnitellusti. Osaamiskartoitus on "onnen" tavoittelussa oiva apuväline.

Miten osaamiskartoituksissa pääsee helposti liikkeelle?

Osaamiskartoituksia ei tarvitse suinkaan aina tehdä alusta asti itse. On paljon valmiita kartoituksia, joita voidaan käyttää sellaisenaan tai niitä voidaan räätälöidä  organisaation mukaisesti. Räätälöinnissä voidaan ottaa huomioon mm. organisaation toimiala.

Osaamiskartoituksissa voi lähteä liikkeelle myös tietyn rajatun henkilömäärän kautta; joku osasto, yksikkö tai  henkilöstöryhmä. Tällöin saadaan myös selville, miten laajasti osaamista on tarpeen kartoittaa ja päättää, ulotetaanko se koko henkilöstöön. Pieninä askelina toteutettuna osaamiskartoitukset eivät tunnu isolta urakalta.

Haaga-Helia voi olla avuksenne esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin taitojen kartoittamisessa, meillä on niihin valmiina kartoitukset. Jos olet kiinnostunut osaamiskartoituksista, kurkkaa allaolevaan linkkiin. Ja tilaa osaamiskartoitusarvio. Siitä se sitten lähtee.

Olen kiinnostunut osaamiskartoituksista

 

Aiheet: osaamiskartoitus, vaikuttavuuden arviointi, oppiminen ja kehittyminen, osaaminen